Piia Rautiola
Piia Rautiola

Valtuustoaloite terveellinen välipala koululaisille 1.11.2021

Alakouluissa on käytäntönä tarjota koululaisille pitkinä päiviä välipala korvausta vastaan. Aiemmin välipalalipukkeen hinta on ollu 1€/lippu ja välipala on pitäny sisällään erilaisia tuotteita joita on voinut valita useamman. Tänä syksynä käytäntö on muuttunut ja myös lipukkeen hinta kaksinkertaistunut. Välipalalipuke maksaa tällä hetkellä kaksi euroa, ja sitä vastaan lapsi voi saada yhden tuotteen, esim välipalakeksin tai pillimehun mutta ei molempia.

Ensinnäkin kahden euron lipukehinta on liian korkea mistä tahansa alakoululaisen välipala ateriasta, mutta aivan kohtuuton yhdestä tuotteesta, minkä murto-osalla lipukkeen hinnasta saa ostettua kaupasta.

Vanhemmat varmasti ostavat välipalalipukkeita lapsilleen juuri siksi, että lapset saisivat syödäkseen jotakin muuta, kuin näitä kaupasta saatavia, usein hyvin sokeripitoisia välipala vaihtoehtoja.

Esitän, että alakouluissa välipalan sisältö muutetaan valmistuotteiden sijaan koostumaan ravitsemussuositusten mukaisesta terveellisestä ruoasta, kuten itse kouluruokakin. Lisäksi esitän, että kustannusten puolesta selvitetään olisiko välipalan mahdollista olla maksuton ja siten kaikkien lasten saatavilla ja mikäli sitä ei nähdä mahdolliseksi, niin joka tapauksessa lipukehinta olisi korkeintaan 1€/ lipuke.