Piia Rautiola
Piia Rautiola

Koulukiusaaminen jättää elämä mittaiset jäljet

Mielipidekirjoitukseni Keskipohjanmaa ja Lestijoki lehdissä.

Koulukiusaamiseen nollalinja
Koulukiusaamisen ja syrjinnän mukanaan tuoma yksinäisyys ja ahdistus ovat totta liian monen lapsen ja nuoren elämässä. Yksinäisyyden tunteesta ja ulkopuolelle jäämisestä juurtuu merkittävä määrä lasten ja nuorten pahoinvointia ja mielenterveyden haasteita, jotka pahimmillaan matkaavat kipuna sydämessä koko elämän ajan. Aluevaalien jälkeen hyvinvointialueelle siirtyvä Oppilashuolto on mahdollisuus, jossa ei ole varaa epäonnistua. Koulukuraattorien ja psykologien sekä psyykkareiden luokse pääsyä, joudutaan monissa kouluissa odottaa aivan liian kauan. Muutamat toisella asteella opiskelevat nuoret ovat kertoneet, että jopa 4kk odotetaan sitä, että pääsee kuraattorille edes ensimmäisen kerran. Se kertoo että tilanne ei todellakaan ole hallinnassa, eikä voida puhua ennaltaehkäisevän ja varhaisen puuttumisen toteutumisesta. Aluevaltuusto tulee päättämään mm.Hyvinvointialueen budjetista ja strategiasta. Se, mihin rahaa suunnataan, ja mitä pitkän linjan tavoitteita asetetaan, on puhtaasti arvokysymys. Onko meillä mitään arvokkaampaa kuin nämä lapset ja nuoret? Oppilashuolto tulee resurssoida vahvaksi, ja turvata henkilöstön jatkuvuus samoissa kouluissa, eikä tehokkuutta pidä alkaa hakea heidän ympäri maakunnan kierrättämisestään. Merkittävin säästö pitkässä juoksussa syntyy siitä, että oikeasti uskotaan ennaltaehkäisevään ja varhaiseen puuttumiseen ja rahoitetaan sitä rohkeasti. Lapsi ja nuori uskaltaa tulla autetuksi vain tutun ja luotettavan henkilön toimiessa. Myös koulun ja oppilashuollon yhteistyön kannalta pysyvä työympäristö edesauttaa varmasti varhaista puuttumista.
Kun oppilashuolto, sosiaalitoimi ja perhetyö, ovat jatkossa saman organisaation alaisuudessa, on moniammatillinen tiimityö toteutettavissa paljon aiempaa helpommin ja tehokkaammin.

Myös saumaton yhteistyö koulun ja oppilashuollon kesken varmistaa sen, että kaikki toimijat saadaan katsomaan lapsen ja nuoren asiassa samaan suuntaan.

 

Piia Rautiola, kesk.
Aluevaaliehdokas,
perheenäiti, lähihoitaja