Piia Rautiola
Piia Rautiola

Tulipalon kokeneena

 

 

 

Tulipalon kokeneena

Helmikuisena lauantaiaamuyönä, liki kymmenen vuotta sitten viiden kierrolla töissä, sain kotoa puhelun.
Mieheni kertomasta saan sumussa poimittua oleellisimmat. Tulipalo on syttynyt yöllä. Kaikki on mennyttä, mutta lapset ovat turvassa. Se tärkein.
Aamuvuoroon tulijoista löytyy yksi laitosapulainen, joka pääsee nopeasti paikalle.
Pakkanen on yön aikana kivunnut 32 asteeseen. Kuin ihmeen kaupalla saan autoni käyntiin työpaikan pihalla.
Jo kaukaa Toholammintielle, näkyy pimeydessä vilkkuvien sinisten valojen meri. Pihaan päästyäni kuulen palomiesten arvion -pelastautuminen on ollut vain parista minuutista kiinni.
Hieman pidempään unta, ja palokaasut olisivat tehneet tehtävänsä.
Yhteistä kotia ja elämää oli rakennettu nuoren avioparin tarmolla ja tulevaisuuden uskolla. Mitä nyt olisi edessä? Oli paljon kysymyksiä.

Mieheni oli herännyt palohälyyttimen ääneen klo 5.15. Kaikki sisäkatot olivat jo tulessa ja sähköt palaneet seiniin. Lasten itkun säestämässä kaoottisessa tilanteessa hän pystyi toimimaan määrätietoisesti ja otti heti yhteyden hätäkeskukseen, ehkä omasta palokuntanuoren ja sopimuspalokuntalaisen urasta oli apua, sillä sekuntiakaan ei ollut hukattavana. Kannuksen yksikkö saapui paikalle alle varttitunnissa ja pian apuna oli myös Toholammin yksiköt. Välimatkaa Kannuksen asemalle on 9km ja Toholammille 17km. Molemmat yksiköt koostuivat sopimuspalokunnan henkilöstöstä. Ripeän toiminnan ansiosta kotimme ei aivan ehtinyt täyden palon vaiheeseen, ja palo saatiin hallintaan ammattimaisen nopeasti. Näin ollen vauriot saatiin minimoitua ja se helpotti merkittävästi jälkiselvitystyötä vaikka kotia tästä talosta emme enää saaneetkaan.
On helppoa ajatella että vähän voidaan keskittää ja hakea tehokkuutta kenttätasolta, kun omalle kohdalle ei ole sattunut kriittistä avuntarvetta jossa jokainen minuutti ratkaisee.

Sopimuspalokuntatoiminta on keskeinen osa turvallisuutta ja lähipalvelua. Se pidetään vetovoimaisena vain riittävällä arvostuksella joka osoitetaan niin kaikessa kanssakäymisessä kuin asiallisesta kalustosta ja tasokkaasta koulutuksesta huolehtimalla.

Yksiköiden määrätietoinen ja hallittu toiminta, sekä empaattinen suhtautuminen meihin onnettomuuden kokeneisiin, ei unohdu. Suuri arvostus ja lämmin kiitos tälle hienolle joukolle, jotka meidän tilanteemme hoiditte.

Piia Rautiola, Aluevaaliehdokas kesk.
Poliittisen seurantaryhmän jäsen, Korpelan Voima Kuntayhtymän hallituksen pj.

 

Kirjoitus on julkaistu Keskipohjanmaa ja Lestijoki-lehdissä.