Piia Rautiola
Piia Rautiola

Lapset ovat yhteistä pääomaa

14.12 Keski-Pohjanmaalehden pääkirjoituksessa pohdittiin alhaista syntyvyyttä.

Kuten kirjoituksessakin todettiin, syitä on monia.

On mukavuudenhalua ja uraunelmia jotka lykkäävät lasten saamista, tai johtavat jopa valitsemaan lapsettomuuden. Tämä on kasvussa oleva trendi, eikä sille ympäröivä maailma mitään voi. Vapaan ihmisen vapaa valinta.

On myös sitä surullisempaa sorttia, missä elämän suuret kysymykset eivät ole oman valinnan takana. Sopivan kumppanin puute, tai tahaton lapsettomuus. Nämäkin ilmiöinä yhä useampien osana.

Kuitenkin on yksi ryhmä johon päättäjien kannattaisi nyt erityisesti katseensa kohdistaa. Perheet, jotka voivat, ja haluavat saada lapsia. Nuoret aikuiset, jotka kokevat kutsumusta ja kaipuuta vanhemmuuteen. Joilla on kyllin hyvä parisuhde, johon lapset ovat tervetulleita.

Epävarmuustekijät varjostavat perheellistymishaaveita. Opiskelut ovat ehkä kesken, toimeentulo on epävarmaa. Sukulaisista koostuva turvaverkko on olematon. Mitä jos väsyn? Jos en osaa? Olenko kyllin hyvä? Yhteiskunnalla on kaikki avaimet tällaisten nuorten aikuisten rohkaisemiseksi. Sinä pärjäät! Rakkautta kyllä riittää. Apua on saatavilla.

Jokaiseen vauvaperheeseen maksuttomia perhetyöntekijän käyntejä pyytämättä. Aito mahdollisuus valita perheelle sopiva tapa subjektiivisen päivähoito-oikeuden käyttöön jne. Ei tämä ole rakettitiedettä. Turhan byrokratian purku onnistuu kyllä, jos vain on tahtoa ja ymmärrystä asialle. Katse korjaavista palveluista ennaltaehkäiseviin, ei vain puheissa vaan koko palvelurakenteen uudelleen tarkasteluna ja toteutuksena.

Vielä on olemassa paljon nuoria aikuisia, joiden unelma on tavallinen hyvä perhe elämä, jossa on tilaa useammallekin lapselle.

Kautta aikojen nuoret vanhemmat ovat olleet aivan hyviä äitejä ja isiä. Opiskeluaikaankin lapset sopivat aivan hyvin. Ei tarvita merkkivaatteita tai kalliita harrastuksia. Vain turvaa, rakkautta ja huolenpitoa.

Oikein tukemalla, vanha slogan, neljäs isänmaalle voi vallan mainiosti olla totta vielä -20 luvullakin.

Lape hanke tekee Keski-Pohjanmaalla hyvää työtä näiden asioiden eteen. Maakuntapäättäjät kuitenkin määräävät viime kädessä sen, mitä kaksi vuotisesta Lape hankkeesta jää meidän maakuntamme perheille käteen.

Nyt jos koskaan, pitää nähdä lapset yhteiskunnan yhteisenä pääomana ja tulevaisuutena. Kunnolliset perhepalvelut ja arvostus niille perheille, joiden haaveissa ei ole nousujohteinen ura, tai huipputulot, vaan tavallinen perhe-elämä tavallisine asioineen. Lapsimyönteistä ja hyväksyvää kulttuuria voi edistää meistä jokainen.

 

Piia Rautiola, perheenäiti, keskusta.

Kannuksen kh:n ja Keski-Pohjanmaan 

maakuntauudistuksen poliittisen

 ohjausryhmän jäsen.