Piia Rautiola
Piia Rautiola

Mikä strategia?

 

 

Terveisiä valtuustoseminaarista Kuortaneelta! Olihan meillä kyllä hyvä ja hedelmällinen reissu. Kannuksen suuntaviivoja pohdiskelimme, ja oli hienoa huomata, miten saman tyylisiä kehitysideoita kaikilla oli. Hyvä yhteistyön ja tekemisen meininki sen kun korostuu, ja se onkin tae parhaalle lopputulokselle niin valtuuston sisällä, kuin lähikuntienkin kanssa tehtävässä yhteistyössä.

Tämänkertainen pohtiminen liittyi ylätaso strategisiin tavoitteisiin, jossa pääpaino on miettiä suuret linjat, ja kiteyttää ne mahdollisimman tiiviiksi kokonaisuudeksi.

Seuraavassa vaiheessa asioihin mennään syvemmin sisälle, ja aletaan ideoida konkreettisia keinoja päälinjojen alle.

Strategia on valtuustotyöskentelyssä tärkeä väline matkan varrella, ja siihen palataan monta kertaa, kun pohditaan ratkaisuja eri asioihin.

Reissulla oli myös toinen, erittäin tärkeä ulottuvuus, nimittäin yhteishengen luominen. Kun iso porukka toisilleen tuntemattomia ihmisiä kokoontuu näin ison tehtävän, kuin kunnan ylimpänä poliittisena päätöksenteko elimenä toimimisen äärelle, on selvää että luottamusta ja yhteishenkeä tarvitaan.

Ohjelma oli koostettu niin, että vapaampaakin aikaa jäi, ja silloin saimme mahdollisuuden taas tutustua toisiimme paremmin.

Toisen päivän teemana oli kunta ja yritysvierailu, Alajärvelle. Kokoonnuimme Punaisentuvan viinitarhan idylliseen päärakennukseen yhdessä Alajärvisten kunnan virkamiesten ja luottamushenkilöiden kanssa. Alajärvi on kokenut takavuosina alamäkiä. Harkitun strategian päämäärätietoisella eteenpäin viemisellä, ja kasvuyritysten tehokkaalla tukemisella, on päästy siihen, mistä kaikki pienet kunnat unelmoivat. Menestystarinaan joka on varmasti vasta alussa.

Kuulimme heidän strategiastaan, yrityspalvelun toiminnastaan, sekä kunnan menestyksekkäistä viime vuosista. Saimme paljon vertailupohjaa ja evästä omaankin työhömme sieltä. Oikein onnistunut vierailu siis.

Ennen kotimatkalle lähtöä pääsimme vielä tutustumaan CLT rakennuselementtejä valmistavaan yritykseen, Hoiskoon, jonka ristiinlaminoitu massiivipuurakenne on uudehko tulokas pohjoismaissa. Itse hirsitalossa asuvana, tämä kiinnosti aivan erityisesti. Uskomaton systeemi, jolla saadaan kaikki puun hyvät ominaisuudet käyttöön ilman painumavarojen huomioimista.

Tietysti saimme taas kuulla, miten Suomi tulee jäljessä tässäkin, ja Norja ja Ruotsi käyttävät jo todella paljon CLT rakenteita niin omakoti, kuin julkis rakennuksissakin. CLT on uskomattoman monipuolinen tuote, ja sillä on mahdollista rakentaa vaikka 20 kerroksinen kerrostalo huomattavasti yksinkertaisemmin ja edullisemmin, kuin esim.betonista. Kantavuus CLT:ssä on huippuluokkaa, mutta kuutiopaino vain viidennes betonista. CLT:stä pystyy rakentaa jopa lisämoduuleita kerrostaloon, ja miksei omakotitaloonkin. Aika huikeaa!

Lamellihirren kanssa CLT:llä on samat hyvät ominaisuudet, mutta kustannuksiltaan se on edullisempi, ja yksinkertaisempi rakentaa. Omaan silmään lamellihirsitalo on kauniimpi ja kodikkaampi, mutta modernimmasta tyylistä pitävä viehättyy takuulla CLT:n ulkonäöstä.

Erityisesti julkisrakennuksiin aivan mahtava rakenne! Muistaakseni Norjassa oli tehty tutkimus, missä todettiin puurakenteisessa sairaalassa hoidettavien potilaiden hoitojaksojen jäävän tavallista lyhyemmiksi. Luonnon materiaalin vaikutus ihmiseen on ihmeellinen.

Tässä nähtiin hieno esimerkki siitä, miten huolella valmisteltu brändi, voi johtaa valtavaan imuun todella lyhyessä ajassa. Tuotanto pyörii täydellä teholla jatkuvasti, ja tuotteita toimitetaan koko ajan enemmän niin kotimaahan kuin ulkomaillekin. Yksi perustajajäsenistä toteaakin, että tunne on sellainen, kuin ajaisi sumussa 150km/h. Aika hurjaa! Mutta intohimoa tekemiseen löytyi niin paljon, että häntä oli suorastaan nautinto kuunnella.

Toivon sydämestäni, että tulevaisuudessa saisin lukea yhä uudelleen massiivipuurakenteisista kouluista, sairaaloista, ym. julkisista tiloista. CLT rakenne yhdessä huolellisesti tehdyn muun rakennustyön kanssa, on varmasti yksi avainratkaisu mittaviin sisäilmaongelmiin.